UMETNOST
ITALIJANSKE
KUHINJE

Stara italijanska izreka sažela je jednostavna pravila omiljene svetske kuhinje – jedan dan star hleb, mesec dana staro maslinovo ulje, godinu dana staro vino.

Hrana je sastavni deo italijanske kulture. Za Italijane, ona nije samo obavezan deo života, već zadovoljstvo i razonoda. Mnogo polažu kako na kvalitet namirnica i način njihove pripreme, tako i na sam ritual obedovanja. Uživanje u hrani i piću je sastavni deo magije italijanske kuhinje i stil života koji Italijani primenjuju svakodnevo. Tokom, nekada i višesatnog, obroka oni zaboravljaju na sve brige i obaveze, a pažnju usmeravaju na raznolikost ukusa i blagodeti hrane i pića, kao i na zbližavanje sa prisutnima za stolom kroz razgovor.

Umetnost italijanske kuhinje nije samo u hrani koja, zbog odličnog ukusa i pozitivnog uticaja na zdravlje, predstavlja remek-delo među kuhinjama sveta, već i u ideji da je obedovanje svojevrsni događaj koji nam omogućava da usporimo i dragoceno vreme posvetimo sebi i ljudima koje volimo.